Tarihi Soma Eski Çarşı Çifte Hamamı Restore Ediliyor

Soma’nın tarihi ve kültür hazinesi olan 18. yy’dan kalma tarihi Soma Çifte Hamam, Soma Belediyesi’nin girişimleriyle restore ediliyor.

Bu kapsamda Kültür Varlıkları Koruma Kurulu İzmir 2. Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler, tarihi hamamda incelemelerde bulunarak; restorasyon projesi için yapının yeni mimari kullanımına uygun bir şekilde özgün yapı malzemeleri ile yığma, beton-betonarme ve çelik yapım teknikleri birlikte kullanılarak oluşturulmuş restorasyon projesinin hazırlanmasını uygun bulduklarını belirttiler.

"Hamam, Hem Müze Hem de Çocuk Kütüphanesi Olacak"

Osmanlı dönemi eseri olan Çifte Hamam restorasyon uygulaması sonucunda çocuk kütüphanesi ve hamam müzesi olarak hizmet verecek.

Hamamın restorasyonunda, korumacı bir tavır belirlenerek ana müdahale ile mevcut izlerin konsolide edilerek korunması amaç edinilecek ve yeni işlevinin gereklilikleri olan mekanlar yapı kütlesi dışında çağdaş yapı malzeme ve tekniklerinden yararlanılarak özgün yapı ile yarışmayacak bir kütle çözümüne gidilecek.

Yapının yeni mimari kullanımına uygun olarak, özgün yapı malzemeleri ile yığma, beton-betonarme ve çelik yapım teknikleri birlikte kullanılarak oluşturulmuş restorasyon projesi hazırlandı. Yapının yeni fonksiyonunda ihtiyaç duyabileceği yeni mekanların önerildiği ayrıca yapının programını geliştirmek amacıyla yapıya eklenen mekanlar ile ana yapının özgün karakterinin vurgusunun arttırılmaya çalışılacağını belirten ekipler özgün yapı ile olan birleşimlerin şeffaflaştırılması ve yapının dıştan algısının önemli olduğunu belirtti.

Tarihi Hamamın restorasyonu için başlatılan proje çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Soma Belediye Başkanı Ali Tulup, “Tarihi Soma Eski Çarşı Çifte Hamamı proje çalışması bitti. Yapım ihalesi sonucu 5.498.000 TL bedelle yüklenici firma Malakari Mimari Restorasyon ve Yapı Koruma İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. ile sözleşme imzalanarak yer teslimi yapılmıştır. Restorasyon çalışmalarına ise en kısa zamanda başlanacaktır. İşin süresi 540 takvim günüdür. İlçemiz halkına hayırlı olsun, emeği geçenlere de ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.