Bölge Isıtma Sistemi Basın Açıklaması 156

BELEDİYE BAŞKANIMIZ HASAN ERGENE,
“2 MADDE KALDIRILSIN İMZALAYALIM”

BU PROTOKOLDE FARKLI MADDELER VAR

Bölge ısıtma Sistemi’nin devri konusunda Cengiz Ergün’ün personel dayatması açıklamasına cevap veren Başkan Ergene, “Öncelikle bu tartışmada Büyükşehir Belediye Başkanının eksik bilgilendirildiğini düşünüyorum. İşlerinin derinliği sebebiyle konuyu derinlemesine inceleme fırsatı bulamamış olabilir. Maden büyük bir alana sahip olduğundan bu da gayet normaldir. Bölge Isıtma Sistemi ile ilgili işin aslı şudur. Genel Sekreter diyor ki seçimlerden önce faaliyetine başlayan tasfiye ve paylaştırma komisyonuna bölge ısıtma sistemi ile ilgili bildirimde bulunmamıştır. Biz bunu bildirimde bulunduk. Biz Valilik bünyesinde bulunan tasfiye ve paylaştırma komisyonuna Soma Belediyesi çalışanlarından 150 isim bildirdik. Bunlar çeşitli birimlerde çalışan arkadaşlarımız. Bu isimlerden 100’ünü kabul ettiler, 50 tanesini de bize iade ettiler. 50 tane iade edilen personelimizin 40’ını biz bölge ısıtma sistemi merkezinde istihdam ettik. Bölge ısıtma Sistemimizi geçen yıl devreye aldık. Burada tahakkuk, tahsilat, sayaç okuma, sistemin bakımı ve nöbet gibi görevlerde kullanıyoruz. 6360 sayılı kanunda merkezi ısıtma sistemleri ile ilgili bir ifade geçmiyor. Bu ifade geçmediği için paylaştırma ve tasfiye komisyonu iki belediye arası yapılacak görüşmelerle bu işlerin gerçekleştirilmesini uygun gördü. Bu konuyu üzerine almadı.

Sayın genel sekreterin bu konuda bilgisi olmayabilir, çünkü seçimden sonra göreve başladı. Ama Manisa Belediyesi’nde çalışan bürokrat arkadaşlara sorarsa bu konunun paylaştırma ve tasfiye komisyonuna Soma Belediyesi tarafından gönderildiğini ama gündeme alınmadığını ona anlatırlar. Yani burada kınayacak bir durum yok. Büyükşehir Belediyesi ile daha öncede devir protokolleri imzaladık. Hatta ilk önce su ve kanalizasyon idaresini devreden belediye Soma Belediyesidir. Bizim birlikte hazırladığımız protokoller örnek alınarak diğer ilçelerde de devirler gerçekleştirildi.

Ama bu protokolde farklı maddeler ilave edilmiş imzalamayız dememizin sebebi budur. Önceki protokoller gibi tanzim edilse hemen imzalayalım. Mesela Maski ve ulaşım devrinde büyükşehire devredilen işçi ve memurun kıdem tazminatı ile ilgili sorumluluklar büyükşehir belediyesine geçiyor. Ama bu protokolde iki belediye de müteselsilen sorumludur diye bir madde yazılmış. Taşınmaz devirleriyle alakalı bir madde de var daha önceki protokollerde olmayan, bunlar düzeltilsin biz devri yapalım.” dedi.

“HİZMET AKSAMASIN”

Bizler seçimlerden itibaren bu sistemi Büyükşehir Belediyesi yetkililerine anlatmaya çalışıyoruz. Bu teknolojik bir yatırımdır, Türkiye’de başka bir örneği yok. İlk defa termik santral atık ısısıyla şehri ısıtıyoruz. Bunun projelendirilmesinden Tubitak ve Enerji Bakanlığı’yla her türlü çalışmaların içersinde oldum. Burası örnek gösterilen bir tesistir. Sayın enerji bakanımızla açılışını yaptık, o da konuşmasında Soma Belediyesi’ni örnek gösterdi.
Bu başka bir hizmete benzemiyor, bir örneği olmadığı için kendine özgü has, teknik konuları barındırıyor. Devredildikten sonra da yardım etmeye hazırız. Devir edilmesi konusunda da acele eden biziz. Çünkü seçim nedeniyle bir yıl ciddi manada bir yatırım yapamadık. 8 bin 100 abonelik ana şebekemizi döşedik, üzerine henüz 1800 konut eşdeğer abone bağladık. Burada abone sayısını arttırmadıkça sistem verimli hale gelmiyor. Şu anda bunun işletilmesi masraflı. Abone olmak için de bekleyen çok sayıda vatandaşımız var. Yeni abonelerin bağlanması konusunda da hazırlıklarımız var ama ödeneğimiz yok. Bilindiği üzere büyükşehir kanunu ile birlikte Soma Belediyesi’nin tüm bütçesinden önemli bir rakam büyükşehir belediyesinin hesaplarına geçmekte. Seçimlerden bugüne kadar da aktarılan para 10 milyon lirayı geçti. Bu para bizim elimizde olsaydı biz bu yatırıma devam ederdik.

Bizim bu yatırımı engellediğimiz konusundaki açıklamaları biz kabul etmiyoruz. Büyükşehir Belediyemiz belediye meclisinin oluru ile ilçeler her türlü hizmeti yapmaya yetkilidir, bu konuda sayın büyükşehir başkanımız meclise müracaat etseydi biz onu her konuda desteklerdik. Deviri de beklemeden gerekli gördüğü her türlü hizmeti büyükşehir belediye meclisi kararıyla, vatandaşlarına sunabilir. Soma’nın da beklentileri bu doğrultudadır. Soma Belediyesi ilk günden itibaren soma’da hava kirliliğini bitireceğini düşündüğü bu proje için varını yoğunu ortaya koymuştur. Yani bu proje ile ilgili bir çivi çakmayan başkan, Soma Belediyesi bu yatırıma engel oluyor demesi de düşündürücüdür.” dedi.