Anasayfa HaberlerSomanın jeolojik yapısı masaya yatırıldı

Somanın jeolojik yapısı masaya yatırıldı

Soma ve Çevresinin Jeolojisi, depremselliği, kent planlaması ve kurtarma faaliyetleri konulu konferansa çok sayıda davetlinin yanı sıra öğrenciler katıldı. İstiklal Marşının ardından konuşma yapan Belediye Başkanı Hasan Ergene "Somada pek sık yaşayamadığımız bir bilimsel olayı birazdan sizler ile birlikte dinleyeceğiz. Yaşamlarında iyi rehber alan toplumlar türlü felaketlere maruz kalmadan sağlıklı nesiller ile hayatlarını sürdürebilirler. Bizimde yerel yönetim olarak kendimize üslup edindiğimiz felsefe budur. Ülkemiz yakın geçmişte çarpıcı felaketlerle de karşılaştı. Görüldü ki yapılan bir takım hataların bedeli çok ağır bir şekilde ödeniyor. Çok değerli insan kaynaklarımız ekonomik değerlerimiz silinip gidiyor. İşte bu bağlamda bizlere bir nebze ışık tutsun diye birbirinden değerli bilim adamlarımızı güzel Somamızda bizleri aydınlatması için davet ettik. Sağolsunlar bugünlerini bize ayırdılar. Soma halkı adına kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum" dedi. Daha sonra konuşma yapan Kaymakam Mehmet Öklü "Somada ilk defa yapılmakta olan bilimsel panelde hep beraberiz. Çünkü Soma ve çevresi kulaktan dolma bildiğimiz kadarı ile birinci derece deprem bölgesi diye geçiyor. Hazırlıklarımızı ona göre yapıyoruz. Depremin bir felaket olduğunu yıkımların anası olduğunu elbetteki söylemeye gerek yok. Somanın ne kadar deprem riski altında olduğunu nasıl bir fizyolojik yapıya sahip olduğunu kitaplardan bakmaya çalıştım ama bugün bu panelde öğreneceğiz. Değerli hocalarımızın bizlere getirdiği bilgileri saygı ve ilgi ile izleyeceğiz. Deprem ülkemizin gerçeği, deprem ile yaşamayı öğrenmeyen milletler ve toplumlar daha çok zarar görüyorlar ama önlemlerini alanlar az bir zararla atlatıyorlar. Ben depremi yakından biliyorum. Ceyhan Kaymakamı iken 6.3 şiddetinde bir deprem yaşadım. Depremin ilk saniyelerinden sonra nasıl bir kurtarma faaliyeti yapılacağını, nasıl can havli ile insanların hastanelere götürüleceğini canlı olarak yaşadım. Oysa 98den önce Erzincanda deprem olmuştu. Ülkemiz ondan ders almadı. 98de Adana depremi geldi. Ondan kısmen ders alındı. Demek ki çok yakınmış deprem diye düşündü. Saat 5e 5 kala oldu deprem gece saat 02.00de İç işleri bakanlığından kurtarma birlikleri geldi. 7-8 saatlik süre içinde kurtardıklarımız dahi hayatta kalmadılar. Onun için bizim kurtarma çalışmalarına çok büyük değer vermemiz gerekiyor. 2 saat içinde ne olacağını iyi bilmemiz gerekiyor. Bu konuda da İl Savunma Müdürümüz bizi aydınlatacak. Marmara depreminden sonra Ülkemiz büyük önlemler aldı ve almaya da devam ediyor. 11 Bölgede kurtarma birlikleri oluşturuldu. Bizim kurtarma birliğimiz İzmirde  yakınımızda ama depremin hızına göre orası bile uzak kalıyor.  İlçemizde planlarımız hazır vaziyette, Kriz merkezimiz 24 saat görev yapacak şekilde hazır. Alternatif hükümet konaklarımız dahil hepsi hazırdır. Ben depremsiz günler diliyorum."dedi. Paneli Yönetmek için ELİ Müessese Müdürü Hakkı Duran masaya oturarak konuşmacıları davet etti. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühandislik Fakültesi Jeoloji Bölümünden Prof. Dr. Uğur İnci Soma ve Çevresinin Jeolojisi ve Depremselliği hakkında haritalar ve fotoğraflarla sunum yaptı. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümünden Prof. Dr. Yalçın Koca Soma ve Çevresinin Jeoteknik Özellikleri konusunda bilgiler verdi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Müheahhitliği Bölümünden Doç Dr. Recep Yılmaz Somada yapılacak olan alt ve üst yapılara ait projelerin hazırlanmasında jeoteknik kriterlerin önemi konularına değindi. Kısa bir aranın ardından Jeoloji Yüksek Mühendisleri Odası İzmir Şubesinden M. Fikret Harçburan Zemin etüdlerinde jeoloji mühendisleri odasının görev, yetki ve sorumluluklarını anlattı. Ardından Manisa İl savunma Müdürü Bekir Şen Deprem öncesinde alınması gereken tedbirler ve deprem sonrası kurtarma faaliyetleri hakkında katılanlara bilgiler verdi. Konuşmacılar arasında özür dileyerek Öğrencileri dinlemeleri uyaran ELİ Müessese Müdürü Hakkı Duran sonunda sinirlenerek dinlemek istemeyen öğrenciler dışarı çıksın dedi.

Kurtuluş Gazetesi

Hafit UYAR