Anasayfa HaberlerSomada, Hava Kirliliğini Önleme Konulu Toplantı

Somada, Hava Kirliliğini Önleme Konulu Toplantı

Manisanın Soma ilçesinde protokolün yanı sıra bina yöneticileri, kalorifer yakıcıları, sıhhi tesisatçılar ve konuyla ilgili vatandaşların katılımıyla hava kirliliğinin kontrolüne yönelik toplantı düzenlendi.
Soma Belediyesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Kaymakamı Abdülkadir Karataş, Belediye Başkanı Hasan Ergene, Kömürcüler Derneği Başkanı Yusuf Değirmenci ve mahalle muhtarlarının yanı sıra bina yöneticileri, kalorifer yakıcıları, sıhhi tesisatçılar ve konuyla ilgili vatandaşlar katıldı. Bu sene 3.sü yapılan toplantıda 2009-2010 Kış döneminde hava kirliliğinin kontolüne yönelik alınacak tedbirler ve yakıt programı konuları ele alındı.
Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene yaptığı konuşmada, Kış mevsiminin yaklaşmasıyla artan hava kirliliğinin ilçede önemli bir sorun olduğunu belirterek, hava kirliliği gündeme geldiğinde bundan sadece ilçedeki termik santralin sorumlu tutulmaması gerektiğine dikkat çekti. Ergene, "Hava kirliliği olduğu zaman termik santralden bahsediyoruz. Mutlaka doğruluk payı var. Yılda 6-7 milyon ton kömür termik santralde yakılıyor. Ancak bu termik santral 12 ay faaliyette. Yaz aylarında evlerimizde sobamız kaloriferimiz yanmadığı zaman pek hava kirliliği gündemimizde olmaz. Neden? Çünkü termik santralin bacaları yüksek. Esen rüzgar bu kirliliği bizden uzaklaştırıyor. Ama evsel ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinde durum böyle değil. Kış aylarında özellikle durgun havalarda bir takım atmosferik olaylarda rüzgar esmediği zamanlarda Somada bulunan 20 bin hanenin sobalarında ve işyerlerinde yakılan kaloriferlerden çıkan dumanlar şehrin üzerine çöküyor. İşte o zaman fark ediliyor kirlilik. O zaman şikayet etmeye başlıyoruz. Sağlık problemleri yaşıyoruz. Solunum yolu rahatsızlıkları hem bizleri hem çocuklarımızı hem de yaşlılarımızı olumsuz etkiliyor. İnsanı yakın kirlilik ona en fazla etkileyendir. Bu evsel ısınmadan kaynaklanan kirlilikte bize en yakın olanlardan bir tanesidir. Bunu ortadan kaldıramayız ama azaltmak mümkün. Bu toplantının amacı da budur." dedi.

İl Çevre ve Orman Müdürü Yahya Güngör de, toplumun sağlıklı bir çevrede yaşaması için alınması gereken tedbirleri almak ve bu kararları alırken ilgili kişiler ile bir araya gelerek ortak paydada birleşmek gerektiğine işaret etti.
Kaymakam Abdülkadir Karataş, öncelikle evsel ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin önlenebilmesi amacıyla bu toplantının düzenlendiğini hatırlatarak, "Soma, kömürle bütünleşen bir kentimizdir. Birçok insan kömürden kazanç sağlıyor. Ailesinin nafakasını kömürden temin ediyor. Ancak gel gör ki maalesef Türkiyede Somanın hava kirliliği ilk sırada yer alıyor. En son bize gelen bilgilere göre Soma, hava kirliliğinde birinci dereceden bir ilçe olarak en ön planda. Tabi ki bunu önlemek veya en aza indirmeyi sağlamak bizim görevimiz. Sadece ilgili kurumların değil, bu görev şu anda atanmış seçilmiş burada hazır olan olmayan tüm Somalıların görevidir." dedi.
Daha sonra Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Baş Mühendisi Yurdagünsal Yeşilbaş, Türkiye Kömür İşletmelerinin (TKİ) çalışmaları, ne kadar kömür ürettiği, bunun ne kadarını SEAŞa yakıt olarak verdiği ve kömürlerin maliyetleri hakkında katılımcılara bilgiler verdi. ELİ Makina Mühendisi Nazif Bilgin de ısınmada nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda, Manisa İl Çevre ve Orman Müdürlüğünden Biyolog Sami Akça da hava kirliliğine karşı uygulanacak tedbirler ve yakıt programı hakkında açıklamalarda bulundu.
TEDBİR ALMAYANLARA CEZA

Toplantıda yapılan bilgilendirmeler kapsamında, elle beslemeli kalorifer kazanlarının kaldırılarak stoker sistemli kazana geçilmesi konusunda 3 aylık bir süre verildi. 30 Kasım tarihinde uygulanacak denetimler sonucunda kurallara uymayanlara 387 TLden 774 TLye Kabahatlar Kanunu kapsamında cezai işlem yapılacağı uyarısında bulunuldu. Belediyenin uyguladığı, Hava Kirliliği başlığı altında düzenlenen emir ve yasaklara uymayanlara ise 140 TL idari para cezası uygulanacağı belirtildi.