Anasayfa HaberlerSokak köpekleriyle yaşamaya alışalım

Sokak köpekleriyle yaşamaya alışalım

Doğal Hayat ve Çevre Derneği Soma Belediyesinin Hayvan Rehabilitasyon merkezini gezerek yetkililere teşekkür belgesi verdi. Dernek Başkanı Av.Mustafa Uzun basit bir faaliyet gibi görünse de toplum sağlığı açısından çok önemli olduğunu vurguladı.
Doğal Hayat ve Çevre Derneği yönetim kurulu Soma Belediyesinin Hayvan Rehabilitasyon ve Bakım merkezini inceledi. Belediyenin yapmış olduğu bu hizmetten dolayı merkezin yapımında emeği geçen belediye personeline teşekkür belgesi verdi. Belediye Veterineri Levent Özben rehabilitasyon merkezi hakkında bilgiler verdi. Toplam 85 hayvanın bulunduğu merkezde 65 köpek kısırlaştırıldı. Bunlardan 35 i sahiplendirildi. Kaza geçirmiş ve hastalanmış hayvanlarında gerekli tedavilerini yaptıklarını belirten Veteriner Özben, hayvanların huylarına saldırgınlık durumuna göre değerlendirip sahiplendirmeye çalışıyoruz. Merkezimizde Pitbul, Doberman, Kangal, Sibirya Kurdu, Kazak kurdu gibi çeşitli köpek ırkları bulunmaktadır dedi. Toplam kapasitenin 200 -250 köpek olduğunu belirten Özben kısırlaştırma ve tedavisi yapılan hayvanların kulaklarına küpe takılarak alındıkları yere bırakıldığını belirtti. Vatandaşların bu köpeklere sahip çıkmasını isteyen Özben bu köpekler başka köpeklerin o bölgeye gelmesine engel olacaktır. Biz bunları aldığımız yere bırakmaz isek oralara başka hayvanlar gelecektir şeklinde konuştu. Soma belediyesi Veterineri Levent Özben’in açıklaması şöyle;
Onlar bizimle aynı dünyayı paylaşmak zorunda olduğumuz canlılar. Onların da her canlı gibi yaşam hakkı vardır. Onların da sevgiye, merhamete ve ilgiye ihtiyaçları vardır.
 Bu amaçla Soma Belediyesi olarak ilçemizdeki sokak köpekleri için bir rehabilitasyon merkezi oluşturduk. Bu hayvanları sokaklardan toplayıp, aşılayıp, işaretleyip, kısırlaştırıyoruz. Bugüne kadar aşılayıp, işaretleyip, kısırlaştırdığımız 35 adet köpeği sahiplendirdik. Şimdi ise 30 adet kısırlaştırılan ve işaretlenen hayvanlar, alındıkları mahallelere bırakılacaktır. Bu hayvanları Koruma Yasası’nda belirtilen en önemli noktalardan biridir. Sizi buraya davet etmemizin nedeni ise bu hayvanları sizlerin vasıtasıyla halkımıza tanıtıp, bu canlıların aşılı, işaretli ( Kulak küpeli) ve kısır olduklarının hemşerilerimize iletilmesini sağlamaktadır. Bugün il merkezimiz dışında sadece Akhisar ilçesinde yapılan bu uygulamayı ilçemizde de 6 aydır gerçekleştirmekteyiz.
 Bu hayvanlardan korkmayın. Çocuklarımızı da hayvanlardan korkarak büyütmeyin. Bunlar aşılı, işaretli ve kısırlaştırılmıştır. Bu hayvanlara sahip çıkın, yemek artıklarınızla besleyin. Zira onlar insanoğlunun ilk evcilleştirdiği canlılar. Eğer mahallenizde onlara sahip çıkmazsanız onların yerine mutlaka başka köpekler gelip mekân tutacaktır. Yapılan araştırmalar bunu göstermektedir. Yani insanın var olduğu mekânlara mutlaka bu canlılar gelip sığınmak veya yiyecek bulmak için yerleşmektedirler. Bu husus çok, çok önemli olduğundan buranın altını çizmek isteriz. Yine yapılan araştırmalar göstermektedir ki sokaktaki köpekleri öldürerek, başka yerlere uzaklaştırıp atarak yok edemezsiniz. Mutlaka boş olan yaşama alanları bir süre sonra başka köpeklerce doldurulacaktır. Bunun bilinmesini de özellikle belirtmek isteriz.
 Burada belirtmek istediğimiz bir diğer önemli husus Hayvanları Koruma Yasası’nın en önemli eksik olan ayağı bizce sahipli hayvanların da kısırlaştırılma mecburiyetinin (birkaç köpek ırkı hariç) olmamasıdır. Bugün sokaklardaki hayvanların kökeni sahipli hayvanlarımızdır. Sahipli hayvanların üremeleri mutlaka kontrol altına alınmalı zira sokaklara terk edilen bu hayvanlar veya yavruları ülkemizde sokak hayvanı probleminin en önemli sebebini teşkil etmektedir. Hayvanlar yavru iken sevimli oldukları için bakılmakta, büyüyünce ise pek çoğu insanlarımızca sokağa bırakılmaktadır. Bugün İngiltere’de ekonomik küresel krizden ötürü 10.000 köpeğin sokaklara terk edildiği ve bu ülkenin büyük bir problemle karşı karşıya olduğu söylenmektedir. Ülkemizde de son yıllarda hayvan sayısı aşırı artmış örneğin, İstanbul Beykoz ormanlarında 20 bin köpeğin olduğu vurgulanmaktadır. Ülke genelinde kuduzun görülmediği bir il yoktur. Bugün Afyon’da, Isparta’da pek çok ilçe karantina altındadır. Bu gerçekleri de bilmek zorundayız. Onun için gördüğümüz şu hayvanlar, halk sağlığı açısından büyük önem arz etmektedir. Bu hayvanlara sahip çıkalım ki sokağımıza başka hayvanlar gelip mekan tutmasın. Bunları koruyalım ki onlarda bizi korusun. Onlar bizle eş zamanlı olarak aynı dünyayı paylaşmak zorunda olduğumuz sevgiye, ilgiye muhtaç canlılardır.
Soma Doğal Hayat ve Çevre derneği Başkanı Av. Mustafa Uzun’da yaptığı konuşmada Soma halkını duyarlı olmaya davet etti. Uzun sözlerine şöyle devam etti;

İlçemizin çok büyük sorunları var bu sorunların yanında bu tip faaliyetler çok basitmiş gibi değerlendirilebilir. Fakat bir çok açıdan toplumumuzun sağlığını ilgilendirmesi açısından da bakıldığında Belediyemizin yapmış olduğu çalışmanın özveri fedakarlık neticesinde olduğu muhakkak. Emeği geçen başta Belediye Başkanımız olmak üzere diğer bütün arkadaşlarımıza Derneğimiz adına teşekkür ediyorum. Malesef ben sigara içen biriyim, sigara izmaritini yere atmaktan utandım. Levent bey dediki ilimizde bu tür bir oluşumun on numara olduğunu söyledi. Ben de burası için onbir numara diyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Buranın devam edebilmesi ve bir takım ihtiyaçlarının giderilmesi için Soma halkını da duyarlı olmaya çağırıyorum. Benim 4 tane kangal köpeğim var, sadece benim evimin değil, eşimin dostumun arkadaşlarımın yemek artıklarıyla çok rahat beslenebiliyor. Ekmek artıklarını yemek artıklarını çöpe atmaktansa bir kapta biriktirip buraya getirerek buradaki faaliyetin ne anlama geldiğini öğrenmek gerekir. İnsan sevgisi ağaç ve hayvan sevgisinden başlar bu bir aşıdır büyüyerek gelişir Soma halkını duyarlı olmaya davet ediyorum dedi.