Anasayfa Haberler"Naylon torbaya hayır, çevre dostu torba kullanıyoruz"

"Naylon torbaya hayır, çevre dostu torba kullanıyoruz"

Doğada yok olmaları uzun yıllar süren ve biyolojik olarak parçalanamayan plastik torbalar, günümüzün önemli çevre sorunlarından biridir. Günlük hayatta alışverişte yaygın olarak kullanılan polietilen alışveriş poşetleri çevreyi ve toplum sağlığını tehdit etmekte ve gereksiz kullanılan her poşet çevre sağlığı için ciddi bir tehlike oluşturmaktadır.

Plastik naylon poşetler, petrol artıklarından yapıldıkları için doğada bozulmaya başladıklarında, çevreye zararlı kimyasal maddeler yayarak, toprak ve su vasıtasıyla besin zincirimizi yavaş yavaş kirletmektedir.Kimyasal maddeler içeren naylon poşetlerin, sadece toprağa suya değil, içine konulan gıda maddeleri aracılığıyla insan sağlığına da zarar verebilmektedir.

İlçemizde de doğal yaşamı yok edip kirliliğe neden olan naylon  plastik poşet kullanımının azaltılması amacıyla , Kurtuluş İlköğretim Okulu 4-B Sınıfı öğrencileri,Sınıf Öğretmenleri Demet GÖZÜKARA’NIN proje fikriyle yola çıkarak,Çarşamba pazarı ve yol güzergahlarındaki işyerlerine, gelecekte kendilerine daha temiz bir dünya bırakılması adına “Naylon poşet kullanımına  hayır” , “çevre dostu olmayan naylon poşet tüketiminin azaltılması veya önlenmesine yönelik”çağrılarıyla farkındalık yaratan projeleriyle seslerini duyurdular.

Tüm Somalıları; çevre dostu bez, kağıt torba ve file kullanmaya davet ederek bilinçli tüketicilik alışkanlıklarının kazanılması,kullanılmış poşetlerin çevreye zarar vermemesi, küçüklerden büyüklere örnek olacak bir çevre koruma bilinci dersi vererek,ilçemizde sürdürülebilir çevre koruma bilincini oluşmasına katkıda bulundular.

Minik çevreci öğrencilerin bu duyarlılığı, Soma Belediyesi Zabıta ve Çevre Koruma Kontrol Müdürlüklerince de desteklenerek projenin halkımızla ve işyerlerinde poşet kullanan esnafımızla paylaşılması için Zabıta Müdürü Ramazan ÇELİK ve birim personelince; Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün “Alışveriş Poşetleri” konulu 14.07.2011 tarih ve 23374 sayılı genelgesiyle Belediyelere getirilen bir takım yükümlülükler kapsamında ilgililere poşetlerin zararlarını anlatan broşürler dağıtıldı.

Çarşamba Pazar yerinde küçük öğrencilerin gerçekleştirdikleri bu etkinliğe katılarak tam destek veren,Soma Kaymakamı Abdülkadir KARATAŞ,Belediye Başkanı Hasan ERGENE,Milli Eğitim Müdürü Tahsin ALTINSOY,Belediye Meclis Üyesi Yunus İRİÇ   ve diğer resmi kurum temsilcileri ile görevliler de,Çevre koruma bilincinin gelişmesine ve yaygınlaştırılmasına katkı sağlamalarından dolayı İlçemiz Kurtuluş İlköğretim Okulu Müdürü Umut KOCABIYIK’A,Md.Yrd.Özgür KOCABIYIK’A,Proje sahibi 4-B sınıf öğretmeni Demet GÖZÜKARA’YA ve Rehberlik öğretmeni Eyüp UÇAR’A bu örnek çevre koruma projesi etkinliği nedeniyle teşekkür ederek, “Çevre Teşekkür Belgeleri” protokol tarafından verildi.Manisa Valiliğinin 251 bin dev öğrenci projesi kapsamında öğrenciler tarafından topluca şiir okundu.Sınıf öğrencilerinden Asya KURŞUN’UN okuduğu proje ve etkinliğin amacını belirten çevre bilinciyle ilgili yazısı beğeniyle dinlenerek katılımcılardan büyük alkış aldı.Ayrıca,öğrencilere de göstermiş oldukları bu örnek davranışlarını teşvik amacıyla Soma Belediye Başkanlığı Zabıta Müdürlüğünce  hazırlanan hediyeleri verildi.

Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Soma Belediyesi,Zabıta Müdürlüğü & Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü