Anasayfa HaberlerKış yaklaşıyor, kömür alırken dikkat!!

Kış yaklaşıyor, kömür alırken dikkat!!

Evsel ısınmada açıkta toz, pirinç gibi dökme kömürler ile usulüne aykırı sanayi amaçlı beyaz etiket bilgileri içermeyen beyaz çuvallara torbalanmış uygunsuz kömürlerin kullanılması halinde tüketiciler dikkat! Cezalarla karşılaşabilirsiniz.
İlçemizde kış sezonunda evsel ısınmadan kaynaklanan hava kirliliğinin önlenmesi ve temiz hava kalitesinin korunması amacıyla, kış sezonu öncesi vatandaşların mağdur duruma düşmemeleri için evsel ısınmada kullanımı yasalarla yasaklanmış olan sanayi amaçlı açık toz, pirinç cinsi kömürlerin, torbalanmış olsa da apartmanlarda ısınma amaçlı kullanma amacıyla satın alınmaması, açıkta cadde, sokak, Apartman önlerine dökülmemesi, menşei belli olmayan kaçak ve kalitesiz kömürlerin yakılmaması gerekmektedir.
Isınma amaçlı Kömür kullanılması durumunda Valilikçe düzenlenmiş Satış İzin Belgesi bulunan izinli ve belirtilen örneklere uygun torbalar kullanılarak torbalanmış kömürler satın alınmalı ve kullanılmalıdır. Boyutu her ne olursa olsun, ısınma amaçlı Açık(dökme) kömür kesinlikle satın alınmamalıdır. Merkezi ısıtmalı binalarda stoker sistemi zorunlu olduğundan bu sisteme uygun boyutta olan(10-18 MM Fındık) kömür alınmalıdır.
I.K.H.K.K.Y. İle Isınma Amaçlı Kullanılması Yasaklanan Maddeler;
Kullanılmasına izin verilen yakıtların dışındaki; petrol koku, mineral yağ, araba plastiği parçaları, lastik, tezek, katı atıklar ve tekstil artıkları, kablolar, ıslak odun, boyalı odun, plastikler, ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar, özel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri ile fuel-oil kaplarının ısınma amacıyla yakılması yasaktır. (Kömür torbaları)

Yasa hükümlerine uymayanlar hakkında; Yakıt kullanımı ile ilgili olarak Mahalli Çevre Kurulu Karalarına ve I.K.H.K.K.Y. hükümlerine aykırı hareketlerin konutlarla ile ilgili olarak işlenmesi durumunda, verilecek ceza toplu veya ferdî ısıtılan konutlarda her bağımsız bölüm için 396 ila 792 Yeni Türk Lirasıdır. Bu cezai sorumluluk toplu ısıtılan konutlarda yöneticiye, ferdî ısıtılan konutlarda ise konutu kullanana aittir.

KÖMÜR TORBALARI ÜZERİNDE OLMASI GEREKEN BİLGİLER
                                      YERLİ KÖMÜR TORBA ÖRNEĞİ
ÜRETİCİ FİRMA ADI

AĞIRLIĞI