Anasayfa HaberlerHem Ekonomik, Hem de Çevre Dostu Bir Proje Olacak

Hem Ekonomik, Hem de Çevre Dostu Bir Proje Olacak

Soma Belediyesinin uzun zamandan beri üzerinde  çalıştığı Bölge Isıtma Sisteminde önemli yol katedildi. TUBİTAK yetkilileri, halk için adeta kapalı kutu olan ısıtma sistemi projesi ile ilgili halkı aydınlattı.
Soma Belediyesi Bölge Isıtma Sisteminin tanıtımı amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenledi. Sinema Tiyatro ve Konferans Salonunda Gerçekleştirilen toplantıya konuşmacı olarak TUBİTAK Marmara Araştırma Görevlileri Dr. Cengiz Güngör, Murat Kahraman, Selçuk Ataş, Yıldız Teknik Üniversitesinden Doç. Dr. Ahmet Dağdaş, Doç Dr. Hasan Hüseyin Erdem, ve Türkiyede ilk Bölge ısıtma Sistemi olan İstanbul Esenkent Bölge Isıtma Sistemi Teknik Müdürü Burak Çokoksen katıldı. Toplantıya Soma Belediye Bakanı Hasan Ergene ve Turgutalp belediye Başkanı Ali Tulupun yanısıra mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Hasan Ergene;  Bir süredir Somamızın gündeminde önemli bir proje var. Halkımızda yakın bir ilgi ve merakla bu projenin en kısa zamanda başlamasını arzu ediyor. Geçmişte yaptığımız anketler ve dağıttığımız buroşürlerle en son Karaelmas Kültür ve Sanat Festivalinde hazırladığımız kitapçıkta da yer vererek bu projemizi halkımızla paylaştık. Elde edilen anket sonuçlarına göre %90ın üzerinde projeye katılım söz konusu.  Somalılar sabırsızlıkla bölge ısıtma sisteminin bir an evvel kurulup hizmete geçmesini bekliyorlar. Çok ciddi bir proje büyük bir yatırım. Türkiyede kömürle çalışan termik santrallerden ilk defa Somada hayata geçecek bir proje bu. Fakat hem dünyada hem de ülkemizde daha önceden yapılmış örnekleri de var. Avrupada bir çok kentte bölge ısıtma sistemi kullanılıyor. Konforlu ekonomik bir ısıtma sistemi.  Bir çok da avantajları var.
Belediyemiz için çok büyük ve tarihi bir yatırım. Maliyeti de oldukça yüksek. Ancak bu projenin finansmanı ile ilgili olarak bir takım tedbirlerimizi almış durumdayız. Ayrıca iller bankası da projenin %100de yüzünü kredilendirilebileceğini belirtti. Soma Termik Santrali bünyesinde bir dönüşüm yapılması gerekiyor. Isıyı alıp şehre verebilmemiz için. Pompa istasyonları kurulması gerekiyor. Ayrıca konutlara kadar da boru hattı döşenecek. Biz sabırsızlanıyoruz. Ama resmi işlemler yürüyor ve bunlar için bir süreç gerekiyor. Ben ve Belediye Meclis üyelerimiz Somadaki iktidar parti başkanımızla birlikte bu işi takip ediyoruz. Şu ana kadar proje ile ilgili hiçbir pürüz ve engel karşımıza çıkmadı. İnşallah kısa zamanda projeyi hayata geçireceğimizi ümit ediyorum." dedi.
Bölge Isıtma Sisteminin çok büyük getirileri olacak
Ergenenin konuşmasının ardından TUBİTAK Marmara Araştırma Görevlisi Murat Kahraman Bölge Isıtma Sisteminin genel işleyişi ve nasıl aşamalardan geçilmesi gerektiği ve sistemin genel konusunda bilgilendirmeler yaptı. Kahraman yaptığı bilgilendirmede özetle; Somada gerçekleştirilecek olan Bölge Isıtma Sisteminin, diğer yakıt türlerine göre %15-30 arasında daha ekonomik olacağını belirtti.
Sistemin diğer yakıt türlerinde meydana gelen zehirlenme tehlikelerine karşı daha güvenli bir sistem olacağını da ifade etti. Çevre dostu olacağı belirtilen sistemin en önemli faydasının ise Somada kış aylarında soba ve kaloriferden dolayı büyük bir sorun olarak görülen hava kirliliğinin engellenmesi olacağı vurgulandı.
Avrupa bu sisteme büyük önem veriyor
Avrupa ülkelerinin bölge ısıtma sistemine büyük önem verdiğini de belirten Kahraman, Viyanada bu sistemden 232 bin konutun faydalandığını belirtti. Ayrıca Almanya, Amerika ve Güney Korede bu sistemin en güzel örnekleri olduğu ifade edildi.
Somada 28 Bin Konutu karşılıyor
Somada ise toplam 28 bin konut olduğu, bu konutlara gereken ısı talebi ise 221 Mvt olduğu Soma B Termik Santralinin toplam ısı Üretim Potansiyelinin 264 Mvt olduğu ve konutların ısı miktarını fazlasıyla karşıladığı belirtildi.
1 daire için verilen ortalama maliyet miktarları da açıklandı
Bölge Isıtma Sistemi için 1 dairenin Bina alt istasyonu için 600-1500 TL arası, Radyatör Tesisatı olmayan evlerde ise daire başına 1500 TL radyatör bedeli, Anlık su ısıtıcısından faydalanmak isteyenler de 350 TL ortalama ücreti olacağı belirtiliyor. Soma Belediyesinin 2814 konu üzerinde yaptığı ankete göre projeye toplam %97 katılım talebi var.
Isı Satış İhalesi Yapılacak
Gelinen nokta itibari ile projede Santral ile Belediye arasında Isı Satış İhalesi gerçekleştirilecek. Isı satış ihalesinin ardından Bölge ısıtma Sistemi projelendirmesi başlanacak, Sokak ve caddelerde boru şebekesi bağlantıları yapılacak. Şebekelerin sona ermesi ile birlikte abone olmak isteyenler ile belediye arasında abonelik sözleşmeleri imzalanacak. Son olarak abonelere bina alt sistemleri kurulacak.
Su faturası gibi ısı faturası kesilecek
Soba ve Doğalgaz yakıt tüketimine göre daha ekonomik olacağı ifade edilen sistemin kurulmasının ardından işletim sistemini gerçekleştirecek olan Soma Belediyesi su faturası işlemleri gibi sisteme abone olan her evde bulunacak olan ısı sayaçları tüketimlerine göre fatura kesecek.