Anasayfa HaberlerBitkisel Atık Yağını Getir, Fileni Götür

Bitkisel Atık Yağını Getir, Fileni Götür

Soma Belediyesi, Lisanslı taşıma ve bertaraf lisanslı firma EZİCİ BİO ELEKTRİK-Ezici Yağ Elektrik Üretimi San.Tic.A.Ş. İzmir Bölgesi işbirliğiyle ilçe merkezinde oluşan bitkisel atık yağları toplamak amacıyla yeni bir etkinlik düzenledi. Kampanya çerçevesinde ev hanımlarının desteğiyle ilçe halkımız hanelerinden daha çok destek toplayabilmek,çevre bilincini kazandırmak ve yaygınlaştırma amaçlarıyla, bitkisel atık yağ getirenlere Çarşamba Pazar yerinde çevreci pazar fileleri dağıtıldı.

Soma Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğünce, 2008 yılından bu yana ilçemizde bulunan potansiyel atık yağ üreticisi işletmelere atık yağ toplama bidonları bırakıldığını,ayrıca hanelerde bu işin mutfak çalışmasını yapan özverili çevre dostu bayanlardan destek beklediklerini Ev hanımlarından evlerinde tükettikleri yağ atıklarını lavabolara boşaltmamalarını istiyoruz. Bu konuya sahip çıkacakların bayanlar olduğunu,"İlçemiz’deki bütün hanımefendilerden, annelerimizden, bacılarımızdan, kız kardeşlerimizden herkesten rica ediyoruz. Lütfen evlerinizdeki bu atık yağları, yemek yağlarını lavaboya dökmeyin. Bir kaba boşaltın. Toplama Sistemi ilçemizde belediyemiz aracılığı ile kuruldu. Lavabo’ya dökmeden Biriktirdiğiniz atık yağları,1 lt de olsa bitkisel atık yağlarını pet şişe veya kavanozlarda biriktirerek belediyemize getirmelerini ve evsel atıklarla karıştırılmaması ve kanalizasyon sistemine dökülmemesi gerektiği belirtildi.
Ayrıca,ev hanımlarından biriktirdikleri atık yağları evlerinizin önünden her gün geçen çöp toplama araç ve personellerine teslim edilmesi ve toplanan atık yağlarında Temizlik İşleri Müdürlüğü Şantiyesinde ayrı depolanarak ayda bir yetkili lisanslı firmaya belge karşılığı teslim edileceği belirtildi.
Atık yağların arıtma tesislerinin yükünü artırdığına, bırakıldıkları göl ve nehirlerde ince film tabakası oluşturarak ortamın oksijen almasını engelleyerek su kirliliği yanında doğal ekosisteme zarar verdiği için yağların bir kapta toplanmasını ve sürdürülebilir katı atık entegre yönetimi sistemi içinde geri kazanılmasını istiyoruz. Ayrıca,1 litre atık yağın,1 milyon litre suyu kirletmekte olduğunu,bununda 15 kişinin bir yılda ihtiyacı olan suyu içilmez hale getirdiğini biliyor musunuz? Atık yağ bidonlarında biriktirilen yağlar lisanslı firmalar tarafından toplanıyor ve sistem kontrol edilerek çevrenin korunmasına ve ekonomiye katkıda bulunuluyor.

Yapılan bu aktivitelerle hem halkı bilgilendirmek hem de kullanılmış atık yağları toplamak amacıyla düzenlenen kampanyalar sayesinde temiz bir çevre için bir adım daha atılmış oldu. İlk kampanya günü İlçemiz Çarşamba Pazarında 21.Aralık.2011 tarihinde gerçekleştirildi.Kullanılmış bitkisel atık yağ getiren vatandaşlara, file verilerek, bilgilendirme amaçlı broşür dağıtılarak, düzenlenen bu etkinlikle atık yağ konusunda vatandaşların daha da bilinçlendirilmesi sağlanması düşünülüyor.

Su ve topraklarımızın kirletilmeyerek doğal kaynaklarımızın korunması,halkımızın çevreyi koruma bilincini arttırmak ve gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir Soma bırakmak adına yapmayı planladığımız bu etkinliğe katılarak  çevremizi korumaya destek olan, Temiz bir çevre için toplumun tüm bireyleriyle mücadele verilmesi gerekliliğine inanarak, katkı sağlayan ev hanımlarına teşekkür ederek Somadaki bütün hanımların çevreci olduğuna inanıyor ve bu konuda hassasiyetlerini bekliyoruz.