Anasayfa HaberlerBelediye Başkanımız Çevre Ve Orman Bakanlığının Üst Düzey İstişare Toplantısı'na Katıldı

Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ve Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğinde Afyonkarahisar Belediyesinin ev sahipliğinde 05–06. Mart. 2010 tarihlerinde düzenlenen, “Atık su ve Katı Atık Yönetimi yatırım ihtiyacı ve finansman kaynakları” konulu, istişare toplantısına, Çevre ve Orman Bakanı Veysel EROĞLU, Afyonkarahisar Valisi Haluk İMGA, Milletvekilleri, Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Hasan Zuhuri SARIKAYA, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Lütfi AKÇA, İller Bankası Genel Müdürü Hidayet ATASOY, İSKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet DEMİR, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayrettin GÜNGÖR Belediye Başkanı Av. Burhanettin ÇOBAN, Çevre ve Orman Bakanlığı üst düzey yöneticileri, İl ve İlçe Belediye Başkanları, Başkan Yardımcıları, Genel Müdürler ve Daire başkanları katılmıştır.Düzenlen bu toplantıya, Soma Belediyesi adına Belediye Başkanımız Hasan ERGENE, Fen-İmar İşleri Müdürü İzzet AKÇA, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Öden YAPICI  iştirak etmiştir.

Toplantıda“Belediyelerin çevre sorunlarına bakışı, Belediyeler alt yapı, finansman ve İller Bankası İlişkileri, belediye çevre hizmet birlikleri, Entegre Katı Atık yönetimi, Belediye atığı ve hafriyat yönetimi, Ambalaj Atık yönetimi, Tıbbi ve Özel Atık Yönetimi, Atıksu Yönetimi, İçme suyu Yönetimi ile Havza Koruma Eylem planları” konuları hakkında ilgili profesör ve uzmanlar tarafından katılımcılara bilgiler aktarıldı, Soma Belediyesi tarafından proje çalışmaları tamamlanan ve ihale süreci başlayacak Atıksu Arıtma Tesisinin yatırım finansman enstrümanlarının en büyüğü olan AB Hibe oranlarının revize edildiği, AB kaynaklarından sağlanan oranın %85’e çıkarılarak, Belediyemizce toplam yatırım tutarının %9 ‘unun yerel ulusal finansman kaynaklarıyla gerçekleştirileceği belirtildi.

Akhisar-Soma Çevre Hizmetleri Birliği tarafından, Akhisar ‘da gerçekleştirilmesi planlanan AB normlarına uygun Entegre Katı Atık yönetimi kapsamında planlanan Katı atık bertaraf tesis projesinin de ÇOB-IPA Koordinasyon ve Uygulama Merkezi Başkanlığınca önceliklendirme listesinde aday olarak alındığı ve proje alanının bir an önce sorunsuz bir şekilde temin edilmesi talep edilmiştir.

Toplantı Atıksu ve katı atık konularında Türkiye de birlik konusunda iyi uygulamalardan birisi olan Afyonkarahisar atık su ve katı atık çevre hizmet birliklerinin çalışmaları, Belediyeler ile Çevre ve Orman Bakanlığı arasında işbirliğinin arttırılması ve konuların pekiştirilmesi amacıyla düzenlenerek, uygulayıcılar adına faydalı olmuştur.