Anasayfa HaberlerAtık yağ konusunda lokantacılar bilgilendirildi.

Atık yağ konusunda lokantacılar bilgilendirildi.

Bitkisel Atık Yağların toplanması ve değerlendirmesi konulu bilgilendirme toplantısı Öğretmen evi lokalinde yapıldı. Toplantıya Belediye Başkanı Hasan Ergene, Lokanta işletmecileri, Fast Food sahipleri, Restorant sahipleri katıldı. Günün anlam ve önemini belirten konuşma Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Öden yapıcı tarafından yapıldı. Yapıcı konuşmasında " Soma için önemli çevrenin kirli kaynaklarından biri olan Bitkisel atık yağların toplatmasını başlatarak, Atık yağların neden olduğu çevresel bir sorunu Çevre koruma ilkeleri kapsamında hükümlülüğünü yerine getirmenin sevincini yaşıyoruz. Amacımız Soma belediyesi sınırları içerisinde bitkisel atık yağ üreten lokantalar, sanayi mutfakları, oteller, yemekhanelerde gerekli denetimleri yaparak doğrudan alıcı firma ile sözleşme yapmasını sağlamak ve 2008 yılı içinde kullanılmış atık yağların toplanması için gerekli sistemleri kurmak ve halkımızı bu konuda bilinçlendirmektir." dedi.
    Söz alan Belediye Başkanı Hasan Ergene " Çevre ile ilgili önemli bir adımı bugün hep birlikte atıyoruz. Çevre konusuna önem vermekteyiz. Bizim ölçeğimizdeki belediyelerde pek olmasa bile Soma Belediyesinde Çevre Koruma ve kontrol Müdürlüğü kurduk. Buraya bir Çevre Mühendisi arkadaşımızı atadık. Bu andan itibaren Soma Belediyesinin Çevre ile ilgili yatırımlarında aldığı tedbirlerde önemli bir artış ve olumlu gelişmeler yaşandı. Çok önemli projeleri bir bir hayata geçirmeye ve önemli adımlar atmaya başladık. Uzun yıllar konuşulan ama birşey yapılamayan atık su arıtma tesisimiz, Katı atık depolama alanı, pillerin toplanması, cam şişelerin ayrıştırılması bütün bunlar projelerin adım adım ilerlemesi sonucu oluştu. Memnuniyet ile ifade etmek istiyorum. Biz Somada yaşayan insanlar çevre ile ilgili çok sıkıntılar yaşıyoruz. Madenlerin olduğu bir şehirde yaşıyoruz. Yoğun hava kirliliğine maruz kalıyoruz. Soma halkının çevre duyarlılığı giderek artmaya başladı. Atık yağların geri kazanılması ile hem bunlar biodizele dönüştürülüyor. Hem de bizim kuracak olduğumuz atık su arıtma tesisimizde gereksiz yere yüklenmemiş olacak. Oradaki temizleme maliyeti düşürülmüş oluyor. Benim sizlerden isteğim bu işi önemsemeniz. Özellikle atık yağların yoğun olarak çıktığı lokantalarımızın sorumlularını davet ettik. Geldikleri için teşekkür ediyoruz. Biz ceza vererek bir yerlere ulaşmak istemiyoruz. Çevre ile ilgili konularda işbirliği içinde çalışmayı istiyoruz. Gösterdiğiniz hassasiyetten dolayı teşekkür ederim." Dedi.
    Konuyu duyarak bitkisel atık yağ biriktirerek getiren Alime Nurgün Burbuta Belediye Başkanı Hasan Ergene tarafından teşekkür belgesi verildi. Konu hakkında hazırlanan slayt gösterisi katılanlara izletildi Manisa İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Çevre Yönetimi Şube Müdürü Gülcan Karaserçe Bitkisel atık yağlar hakkında bilgiler verdi.
    Karaserçe " Ülkemizde 1,5 milyon ton kızartma yağı oluşuyor. Ancak bunun sadece 150-350 bin tonu toplanıyor. Geri kalanı Toprağa ve içtiğimiz suya karışıyor. Kanalizasyona atılan Bitkisel yağ ise atık suyun %25ini kapsıyor. Bir litre atık yağ yer altındaki 1 milyon ton içme suyunu kirletiyor. İçtiğimiz su yer altından geliyor. Kirlenen suyu temizlemek zor ve pahalıdır. Kanalizasyon ile denize ve göle atılan atık sular denizde ve göllerde yaşayan canlıların ölümüne neden olur. Kızartmalık yağ olarak ayırdığımız bitkisel atık yağlar biodizel üretiminde kullanılır. Bu uygulama Manisa ilimizden sonra Salihli ve şimdi Somada uygulanmaya başlandı. Atık yağlarını bedel karşılığı bekleyerek yapmayın. İşletmeler eğer sözleşme yapmadan firmaya vermeye kalkmasınlar. Muhakkak sözleşme yapsınlar. Sözleşme yapmadan vermeye başlarlarsa bunun cezası 6.933 YTL. Eğer lisanssız tesislere veriyorlarsa yada izin almadan atık yağı başka yerlerde kullanıyorlarsa bunun cezası 27 bin YTL. Bunu yapan şirket olursa da ceza 83 bin YTL." dedi.

Ulusal İzmir Firma Temsilcisi Çevre Mühendisi Burcu Türkmende firmanın çalışması hakkında bilgiler verdi..