Anasayfa Haberler13 Eylül Kurtuluş Etkinlikleri Coşku İçinde Kutlandı

13 Eylül Kurtuluş Etkinlikleri Coşku İçinde Kutlandı

Soma'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yılı halkın yogun katılımıyla çoşku içinde kutlandı.Cengiz Topel Meydanında Belediye Başkanı Hasan Ergene’nin çelenk sunumu ile başlayan program Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Beledi ye Başkanı Hasan Ergene günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yaptı. Ergene ‘Bugün 13 Eylül 2012 Somamızın Düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yıldönümü. 90. yıl önce bugün Kurtuluş Savaşını kazanan kahraman Türk Silahlı kuvvetlerinin mensubu askerlerimiz Somamıza gelerek Somamızı düşman işgalinden temizlediler. 1. Dünya Savaşı'na Almanya ve müttefikleri ile katılan Osmanlı İmparatorluğu Almanya ve beraberinde savaşan devletlerin yenilmesiyle yenilmiş sayıldı. Bu fırsatı bekleyen Dünyanın emperyalist güçleri Osmanlı yurdunu Anadolu'yu Türk yurdunu işgal etmeye başladılar. Önce İstanbul işgal edildi. Ardından yıllardır emelini içinde saklayan Yunanistan, İzmir'e işgal kuvvetlerini çıkardı. İzmir'de Ege Bölgesi'nin içlerine doğru işgal kuvvetleri yayılmaya başladılar. Tabi bu işgalden Somamızda nasibini aldı. Ama Somalılar bu işgale elleri kolları bağlı oturup beklemediler. Kurtuluş Savaşımızın çok önemli cephelerinden bir tanesi Cinge Cephesidir. Yani bugün Cenkyeri kasabamızın bulunduğu bölge. Burada çok çetin mücadeleler yaşandı.

İzmir'i işgal eden düşman kuvvetleri zamanla Bergama'ya doğru yöneldiler. Düşmanın Soma'ya doğru ilerlediklerini haber alan Soma'nın vatansever evlatları hemen burada bir mukavemet teşkilatı kurdular. Buradan topladıkları kuvvetlerle Bergama'nın ve Akhisar'ın yardımına koştular. Kurulan Cinge cephesindeki çetin savaşlarla Soma'nın işgali bir yıl kadar geciktirilmiş oldu. Bu çok önemli bir zaman kazanmaydı. Bunu yıllar sonra büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün ağzından bize nakledenler var. Somamızın yetiştirdiği ve o günleri de yaşayan araştırmacı yazar öğretmen Avni Altıner'den bunu öğreniyoruz. Onun anılarından size okumak istiyorum. 'Atatürk İzmir Bornova orta ziraat okuluna gelmişti. Orada öğrenciydim. Bana nerelisin diye sordu, Somalıyım diyince, Somalılar çok kahraman insanlardır. Yunan'ı durdurmasalardı biz Erzurum Sivas kongrelerini yapamaz, 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni açamazdık. Milleti kurtuluş Savaşı'na hazırlayamazdık.' demiş ve sırtımı okşamıştı diyor. Bu bizim için çok büyük bir gurur vesilesidir. Somalıların kahramanlığının Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ağzından bu şekilde tescil edilmesi bizim için büyük gurur vesilesidir. İşte biz böyle insanların torunlarıyız, evlatlarıyız. Bugünleri unutmamamız lazım. Bugünde yurdumuz üzerinde çeşitli oyunlar oynanıyor. Osmanlı İmparatorluğundan sonra kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti'nin tekrar parçalanması için haince oyunlar daha halen sergileniyor. Türk Milleti buna izin vermeyecektir. Bunun için şehitler veriyoruz. Bunun için gazilerimiz var. Ben bu vesileyle bizi kurtuluşa kavuşturan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün büyüklerimizi, komutanlarımızı, bütün şehitlerimizi bir kez daha burada rahmetle anıyorum. Allah bir daha ne Somamıza ne de güzel yurdumuza düşman işgali göstermesin. Böyle kötü günler yaşatmasın’ dedi. Soma Belediyesi Halk Oyunları gösterisinin ardından program sona erdi. Daha sonra belediye binası meclis toplantı salonunda Somanın Kurtuluşunu fotograflarla anlatan konferans düzenlendi...